Vellinge Hästsportförening

Ridskolan

Kunskap-Kvalitet-Gemenskap

Ridskolan

Vår ridskola är en välkomnande mötesplats för hästintresserade som är känd för hög kvalitet på ponnyer och hästar. Vårt mål är att utveckla dig som ryttare utifrån de förutsättningar och ambitioner du har. Hos oss erbjuds ridverksamhet för barn, unga och vuxna på olika nivåer, från nybörjare till avancerad nivå. Vi erbjuder även undervisning för ryttare med funktionsnedsättning.
Våra ledord: Kunskap-Kvalitet-Gemenskap

Ridskolan anordnar även ridläger, lovaktiviteter, rykttävlingar, kurser och privatlektioner.

Vill du börja rida hos oss? Vänligen kontakta då vellinge@ridcenter.se och berätta kort om din ridvana och eventuella önskemål, så återkommer vi med förslag på grupp.

Hästhållning

För oss är hästarnas välbefinnande det allra viktigaste!

Vi värnar om att våra hästar ska må bra och få vara just hästar – de går ute dagligen i större flock eller sällskap, för- och sensommartid går hästarna ute även på natten för att få ströva så fritt som möjligt. Under högsommaren är det dags för 6 veckors välförtjänt semester i underbar havsnära miljö på Vellinge Ängar.

Våra hästar och ponnyer är i olika åldrar med olika utbildningsnivåer och går lektioner anpassade efter detta. Vi är noga med att ponnyer och hästar ska få ett varierat arbete som håller dem glada och positivt inställda till sitt jobb. 

I stallet arbetar vi för en lugn miljö med fokus på hästarna. Vi har en genomtänkt foderstat utvecklad i samarbete med foderexperter från leverantörer. För att tillgodose hästarnas behov av att tugga står de på halm eller tilläggsfodras med halm för att alltid ha något att sysselsätta sig med.
För att säkerställa hästarnas hälsostatus finns nära samarbete med Veterinär Maria Mannfalk.

 

Varmt välkommen att besöka våra stallar! 

Lektioner

Vi har två ridhus till förfogande 67×20 och 40×20  och när vädret tillåter kan vi hålla till på någon av våra utomhusbanor eller på ridstigarna runt anläggningen.
I våra vanliga ridgrupper rider max 10 elever men vi har även grupper med max 6 elever. Våra hästar går lektioner ca 2 timmar per dag, måndag – lördag.

Vi vill att du alltid kommer till stallet minst 30 minuter innan din lektion börjar. Då hinner du borsta och göra i ordning din häst i lugn och ro – och både du och hästen får en bra start innan lektionen.

I stallet finns stallvärdar som kan hjälpa dig och visa dig hur du förbereder din häst inför ridningen. Till lektionen går eleverna tillsammans på led efter ridlärarens eller stallvärdens instruktioner.

När du rider kräver vi att du har godkänd hjälm och rekommenderar att du använder väst.

Om ingen annan ska ha hästen som du ridit, ska den när lektionen är slut tillbaka till sin stallplats, där du ansvarar för att utrustningen tas av och kommer tillbaka på sin plats. Glöm inte skölja bettet! Därefter borstar du hästen, samt kratsar hovar och lägger ev. på täcke.

När du är ny hos oss är de två första lektionerna provlektioner för att stämma av så att gruppen passar. Dessa lektioner betalas på plats till instruktören. Efter dina två provlektioner binder du upp dig terminsvis, det innebär att en eventuell uppsägning av plats enbart är möjlig mellan två terminer (vid jul eller midsommar).

Vill du börja rida hos oss? Vänligen kontakta då vellinge@ridcenter.se och berätta kort om din ridvana och eventuella önskemål, så återkommer vi med förslag på grupp.

Avbokning

Om du någon gång inte kan komma till ridningen är det bra om du mejlar stallkontoret på vellinge@ridcenter.se så vi vet att vi inte behöver vänta på dig.

Vid långvarig sjukdom som kan styrkas av läkarintyg kan innestående avgift användas till kommande termin alt. återbetalas.
Vid återbetalning tar vi ut en avgift motsvarande två ridlektioner.

Ridning för ryttare med funktionsnedsättning

Vi erbjuder ridning för barn och vuxna med funktionsnedsättning. Ridningen planeras och läggs upp tillsammans och anpassas efter elevernas behov och önskemål. Lektionerna hålls av instruktör utbildad inom området.

Åkarpgårdens ridanläggning är anpassad för personer med funktionsnedsättning med ramper, toaletter och hiss till cafeterian.

I ridhuset finns en påstigningsramp och lift för att underlätta för ryttarna att sitta upp på hästarna. Det finns även speciella sadlar och tyglar för att kunna erbjuda eleven en trygg och givande ridlektion. Elever som behöver har assistent under hela lektionen.

Våra hästar är lugna och vana vid ryttare med funktionsnedsättning.

För mer information kontakta vellinge@ridcenter.se

Häst på halvfoder

Hos oss finns det möjlighet att vara halvfodervärd. Du har då ett lite större ansvar för den ponny / häst du har valt vad gäller skötsel och välmående och du rider “din” häst 3 dagar i veckan (1 dressyrlektion, 1 hopplektion & 1 bestämd dag då du rider självständigt under eget ansvar).

Dressyr- och hopplektionerna rids i specialgrupp. Som halvfodervärd finns det i samråd med ridlärare möjlighet att delta i vissa tävlingar.

För att bli halvfodervärd krävs att du redan rider i två specialgrupper på ridskolan – en i dressyr och en i hoppning.

För mer information kontakta vellinge@ridcenter.se

Börja tävla

Ridning är en sport som bjuder på många utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Att tävla kan vara en del av detta, även om många väljer att ägna sig åt sporten utan att tävla.

Väljer man att satsa på tävling behöver man mycket träning innan man är mogen. Är du halvfodervärd hos oss är det du och din ridlärare som tillsammans bedömer när du är redo att skaffa grönt kort och ge dig ut på tävlingsbanorna.

Vi anordnar även Grönt kort-kurser.
Kontakta Jonas Holmberg  jonas@ridcenter.se för mer information.

 

Våra hästar

För närvarande har vi ca 30 hästar i ridskoleverksamheten. Hästarna är ute i hagen under dagarna och sommartid även hela dygnet.
Varje häst går ca två lektioner per dag och har minst en dag i veckan sin vilodag utan lektioner.